На 1 април Църквата почита и свещеномъченик Аврамий Български. Мъченик Аврамий

...
На 1 април Църквата почита и свещеномъченик Аврамий Български. Мъченик Аврамий
Коментари Харесай

На 1 април почитаме смел български мъченик. Имен ден празнува...

На 1 април Църквата уважава и свещеномъченик Аврамий Български. Мъченик Аврамий се родил във Волжка България и бил учтив в мохамеданската религия, която изповядвали неговите сънародници. Той бил богат човек и се занимавал с търговия. Бил свикнал към светските богатства, само че постоянно оказвал гостолюбие на странници и небогати.

По Божията воля Аврамий се убедил в лъжливостта на мохамеданското обучение и в истинността на християнската религия и станал същински християнин. Изповядвайки Христовата религия, той станал ненавиждан за своите сънародници-мюсюлмани.

Веднъж като отишъл за търговия в град Велики Болгар, почнали да го убеждават, а след това и да го принуждават да се отхвърли от Христа. Аврамий не се поддал на заканите. Тогава го затворили в тюрма за дълго, а по-късно, като видели неговата неотстъпчивост, отсекли му първо ръцете, след това нозете и най-после – главата.

Свети Аврамий умрял страдалчески на 1 април 1229 година. Християните в града благоговейно погребали тялото му в християнското гробище на Велики Болгар.

Виждайки, че на гроба му стават чудесни изцеления на заболели християни, хората разказали за това на княз Георги Всеволодович. След една година тялото на мъченика било пренесено в град Владимир, където князът и фамилията му, Владимирският свещеник Митрофан, духовенството и народът посрещнали мощите на св. Аврамий и ги положили в църквата " Успение на Пресвета Богородица " на 6 март 1230 година.

Паметта на св. Аврамий Българин се уважава от нашата Църква от античност. 

Първи април е и един от двата дни в годината, когато имен ден чества Аврам. Другата дата е 9 октомври. 

Източник: bg-patriarshia.bg 
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР